شاید برای شما پیش آمده که قراردادی (بابت خرید مسکن، ماشین …) منعقد کردهاید و لازم است تا ۲۴ ساعت آینده مبلغ قابل توجهی پول انتقال دهید. در این شرایط چه میکنید؟ از کدام خدمات بانکی استفاده میکنید؟ در این مقاله قصد داریم شما را با سامانههای انتقال پول آشنا کنیم.
شماره شبا
پیش از آغاز این گفتار لازم است قدری در خصوص حسابهای بانکی توضیح دهیم، حساب بانکی یک شمارهی چند رقمی است که در هر بانک پس از افتتاح حساب به شما داده میشود، این شماره حساب مخصوص خود آن بانک بوده و با کد شعبه از دیگر حسابهای آن بانک تفکیک میشود. حال اگر شما بابت حسابتان کارت بانکی هم دریافت کنید یک شماره ۱۶ رقمی (بعدها به ۱۹ رقم افزایش خواهد یافت) در روی کارت شما درچ میشود. شماره حساب دیگری نیز در اختیار شما قرار میگیرد به نام شبا (شناسه بانکی ایران) که این شماره حساب مختص آن حساب است و در تمامی بانکها به صورت یکتا است. این شماره حساب با حروف IR شروع میشود این حروف به دلیل افتتاح حساب در کشور ایران است و جالب است بدانید که این شماره حساب در کل جهان یکتا بوده و شماره حسابی مشابه آن وجود ندارد. شماره شبا با تلفظ SHABA دارای ۲۴ رقم و دو حرف انگلیسی است.
سامانه سحاب
سحاب مخفف سامانه حواله الکترونیکی بین بانکی است. مشتریان میتوانند از طریق این سامانه از یک کارت بانکی به کارت بانکی دیگر انتقال وجه انجام دهند. سقف انتقال وجه در هر روز از هر کارت ۱۵ میلیون تومان است. سقف انتقال وجه از داخل شعبه ۱۵ میلیون تومان و سقف انتقال وجه از طریق دستگاه عابر بانک، ۳ میلیون تومان است. به عنوان مثال اگر کسی از دستگاه عابر بانک مبلغ ۲ میلیون تومان انتقال انجام داد، در آن روز در صورت مراجعه به شعبه میتواند تا مبلغ ۱۳ میلیون تومان انتقال انجام دهد و در هر صورت مجموع انتقال از دستگاه و شعبه در یک روز بیش از ۱۵ میلیون تومان نمیتواند باشد. انتقال وجه از طریق سیستم سحاب با توجه به مبلغ و متفاوت بودن بانک مبدا و مقصد از ۵۰۰ تومان تا ۱۹۰۰ تومان کارمزد دارد (این کارمزد در آینده ممکن است تغییر کند) البته در بسیاری از بانکها انتقال کارت به کارت همان بانک بدون کارمزد است.
سامانه پایا
پایا مخفف پایاپای الکترونیک است. این سیستم نیز به منظور انتقال وجه بین حسابهای مختلف استفاده میشود. در این سیستم فرد میبایست حتماً از طریق مراجعه به شعبه و یا سیستمهای الکترونیکی مانند اینترنتبانک و موبایلبانک عملیات انتقال وجه را انجام دهد. برای استفاده از پایا فعلا کارمزدی دریافت نمیشود. شخص انتقال دهنده حتما میبایست شماره شبای حساب مقصد و نام صاحب حساب را بداند. انتقال در سیستم پایا در زمانهای مشخصی از روز انجام میشود و انتقال وجه ممکن است بین چند دقیقه تا یک روز طول بکشد که این موضوع بستگی به شلوغی سامانه نیز دارد. سامانه پایا فعلا سقف و کف خاصی ندارد مگر اینکه بانکها در سامانههای الکترونیکی خود سقف و کف خاصی برای آن در نظر بگیرند.
سامانه ساتنا
ساتنا مخفف سامانه تسویه ناخالص آنی است. این سیستم نیز به منظور انتقال وجه بین حسابهای مختلف استفاده میشود. در این سیستم فرد میبایست حتماً از طریق مراجعه به شعبه و یا سیستمهای الکترونیکی مانند اینترنت بانک و موبایل بانک عملیات انتقال وجه را انجام دهد. برای استفاده از ساتنا فعلا کارمزدی دریافت نمیشود. شخص انتقال دهنده حتما میبایست شماره شبا حساب مقصد و نام صاحب حساب را بداند. سامانه ساتنا معمولا بین چند ثانیه تا نیم ساعت عمل میکند و وجه به حساب مقصد منتقل میشود. حداقل مبلغ انتقال وجه در این سامانه فعلا ۱۵ میلیون تومان است و سقف ندارد مگر اینکه بانکها در سامانههای الکترونیکی خود سقف و کف خاصی برای آن در نظر بگیرند. البته قطعا کف در نظر گرفته شده نمیتواند از مبلغ ۱۵ میلیون تومان کمتر باشد.