هوای تهران فردا برفی است! این خبر که در رسانهها اعلام میشود با احتمال خیلی ضعیف میتواند درست باشد اما هیچگاه نمیتواند ۱۰۰% درست باشد، چرا که پیشبینی با قطعیت در تضاد است. در بورس هم ارزش آیندهی سرمایهگذاری شما قطعی مشخص نمیشود، اما چرا …؟
فرض کنید ارزش پول شما روزی ۵% افزایش یابد، یعنی طی یک ماه بدون احتساب ۲ روز آخر هفته، ۲٫۸ برابر نسبت به روز اول پول خواهید داشت. اما روی دیگر سکه چیست؟ فرض کنید روزی ۵ درصد ضرر کنید، آنگاه طی یک ماه بدون احتساب ۲ روز آخر هفته، ارزش پول شما ۰٫۳۴ برابر(یک سوم) میشود و ۶۶% از ارزش خود را از دست میدهد. این فرضهای نسبتا محال، دو روی سکهی سرمایهگذاری در بورس است. در بورس اوراق بهادار ایران، قیمت سهام میتواند در هر روز ۵ درصد زیاد یا کم شود و این یعنی فرصت بالقوهی سود بالا با پذیرفتن ریسک بالا!
افراد زیادی هستند که سرمایهگذاری در بورس را به سپردهگذاری در بانک (که ریسک پایینتری دارد) ترجیح میدهند. اکنون میخواهیم روند نوسان قیمت را برای یکی از سهام بورس تهران بررسی کنیم تا با پتانسیل سود (یا ضرر) در این حوزه بیشتر آشنا شویم. شکل زیر روند نوسان قیمت سهم ایران خودرو را طی بازه ی ۵ ماهه (از ۲۸ اسفند ۹۵ الی ۱۸ مرداد ۹۶ ) نشان میدهد.
این سهم طی ۵ ماه اخیر در بازهی (۲۹۸۳ – ۲۵۰۳) ریالی نوسان داشته است. اگر به نمودار دقت کنیم، قیمت این سهم در ۱۴ روز نخست ۵ ماهه معادل ۱۴٫۴۷ درصد رشد داشته است (پتانسیل سود) اما از ۲۶ فروردین ۹۶ تا کنون روند نزولی در پیش گرفته است و معادل ۱۶٫۰۹ درصد از قلهی قیمتی پایین آمده است (پتانسیل ضرر). پس در همین مدت کوتاه، یک سرمایهگذار هم میتواند ۱۴ درصد سود کسب کند، و هم ۱۶ درصد ضرر کند.
به طور مثال اگر مبلغ ۱۰۰ هزار تومان در بورس سرمایهگذاری کنید، نمودار ارزش سرمایهی شما در آخر دورهی ۱ ماهه و با احتساب شرایط بیان شده در پاراگراف اول، با دو سناریوی خوشبینانه و بدبینانه به صورت زیر خواهد بود.
بورس اوراق بهادار چیست؟
آیا تاکنون عبارت “بورس لباس” را شنیدهاید؟ یعنی محلی که برای خرید انواع البسه باید به آنجا مراجعه کرد. حال فرض کنید در این بازار، قیمت لباس را خریدار و فروشنده با چانهزنی تعیین کنند. در این حالت، بسته به قدرت چانهزنی طرفین ممکن است یک لباس با چندین قیمت معامله شود.
بورس اوراق بهادار نیز سیستمی مانند مثال قبل دارد و در واقع بستری است برای خرید و فروش اوراق بهادار، ازجمله سهام شرکتهای سهامی عام. شما با خرید سهام هر شرکت، در منافع (یا ضرر) شرکت سهیم میشوید. قیمت سهم هر شرکت بنا بر قیمت عرضه و تقاضا (یا همان چانهزنی) در هر لحظه تعیین میشود و تمام کسانی که در بورس سرمایهگذاری میکنند انتظار سودآوری دارند، اما چند نفر از فعالان بورس در نهایت به سود میرسند؟ چند نفر با شناخت و سواد کافی در این بازار سرمایهگذاری میکنند؟
مطالب زیادی دربارهی بورس اوراق بهادار و فرآیند سرمایهگذاری در آن وجود دارد که فکر زمستون در مقالات آتی پیرامون این حوزهی جذاب با شما همراه خواهد شد.
ممنون اطلاعات خوبی بود. لطفا اگر اطلاعات کامل تری دارید در سایت قرار دهید