وقتی اعتماد در روابط انسانها جریان دارد، جای سوالی برای رفتار و اهداف آدمها وجود ندارد. وقتی برادر یا خواهرتان از شما درخواست پول میکند، راحتتر از همکارتان، به وی کمک میکنید. وقتی فرزندتان درخواست پول تو جیبی دارد، تمام تمرکز شما به این است که هر چه زودتر نیازش برطرف شود. در این شرایط، اعتماد شاه کلید حل دغدغههای ما میشود.
بیایید از یک زاویهی دیگر به قضیه نگاه کنیم. یک روز برای دریافت وام به بانک میروید. بانک طبق مقررات، لیست بلند بالایی از مدارک مورد نیاز به شما میدهد. خب طبیعی است! چون بانک شما را نمیشناسد و دلیلی هم ندارد که به شما اعتماد کند. ضامن، فیش حقوقی، چک، سفته، سابقه بیمه، فتوکپی از تمام اسناد هویتی و ادامهی لیست … برخلاف بانکها در صندوقهای قرضالحسنهی خانوادگی، تا حدودی اعتماد و اطمینان جریان دارد تا هدف تامین مالی ارزان و خارج از کاغذبازی بانکها را محقق سازند. در ادامه، فرآیند گردش پول در این صندوقها را بررسی میکنیم.
مدل اول: در این مدل ساده، تمام اعضای صندوق قرضالحسنه خانوادگی در ابتدای هر دوره (هر ماه) مبلغ مشخصی را به حساب صندوق واریز میکنند. با توجه به حجم پول صندوق و مبلغ وام (که جزو قوانین صندوق محسوب میشود) قرعهکشی توسط یک نفر معتمد صورت میگیرد و به یک یا چند نفر، وام پرداخت میشود.
نکتهای که در برخی صندوقهای فامیلی وجود دارد این است که افراد با پرداخت قسط بیشتر، صاحب امتیاز بالاتر در قرعهکشی میشوند. برای مثال اگر قسط صندوق ماهیانه ۲۰۰ هزار تومان است، با پرداخت ماهیانه ۴۰۰ هزار تومان ۲ شانس در قرعهکشی وجود دارد.
مراحل ایجاد صندوق فامیلی مدل اول
- با توافق اکثریت اعضا، چند قانون برای صندوق تصویب کنید.
- به هر عضو به تعداد سهامش کد اختصاص دهید که در زمان قرعهکشی از آن استفاده میکنید.
- یکی از معتمدین صندوق را بعنوان حسابدار تعیین کنید. حسابدار میتواند دورهای تغییر کند.
- دفتر ثبت گردش پول و حساب بانکی مرکزی صندوق را تعیین و اطلاعرسانی نمایید.
- ابتدای هر ماه، پس از جمعآوری اقساط و شارژ شدن موجودی صندوق، طی یک جلسه قرعهکشی را انجام دهید.
- پس از ثبت تمامی اتفاقات مالی توسط حسابدار، یک گزارش از موجودی حساب صندوق به اعضا بدهید.
مدل دوم: در این مدل که از مدل بالا پیشرفتهتر به نظر میرسد، افراد برای عضویت در صندوق سهم میخرند و هر سهم معادل مبلغ مشخصی وام است (که جزو قوانین صندوق محسوب میشود). برای مثال اگر شما میخواهید ۵ میلیون تومان وام بگیرید و هر سهم معادل ۵۰۰ هزار تومان است، ۱۰ سهم خریداری میکنید و در صف قرار میگیرید. اولویت برای قرار گرفتن در صف، زمان خرید سهم و مبلغ وام درخواستی است. بدین صورت که هرچه زودتر سهم بخرید و مبلغ کمتری وام بخواهید، در جلوی صف قرار میگیرید (البته با یک ضریب معقول و مشخص، مبلغ وام را برای اولویتبندی در نظر بگیرید).
نکته: میتوانید با توجه به سرمایه اولیه صندوق و روند افزایش آن و میزان خوشقول بودن اعضا، به ازای هر سهم مبلغ بیشتری وام دهید. برای مثال اگر شخصی ۱۰ سهم پانصد هزار تومانی به مبلغ ۵ میلیون تومان خریداری کند، بتواند دو برابر آن، یعنی ۱۰ میلیون تومان و یا حتی بیشتر وام دریافت کند.
تمام اعضای صندوق در ابتدای دوره (هر ماه) به ازای هر سهم، مبلغ مشخصی را به حساب صندوق واریز میکنند. با توجه به حجم پول صندوق و مبلغ درخواستی افراد در جلوی صف، وام به آنها داده میشود. به دلیل اینکه ممکن است چند دوره به کسی وام داده نشود (مبلغ وام درخواستی بالا باشد) و پول صندوق در یک حساب مرکزی سپردهگذاری شود، سود حاصل از سپردهگذاری میتواند در انتها با قرعهکشی به یک نفر داده شود.
مراحل ایجاد صندوق فامیلی مدل دوم
- چند نفر معتمد را بعنوان هیئت مدیره انتخاب کنید تا بر عملکرد صندوق نظارت کنند.
- از هیئت مدیره بخواهید قوانین صندوق را در قالب اساسنامه تهیه کند و به رویت تمام اعضا برساند.
- از بین افراد هیئت مدیره، یک نفر را بعنوان حسابدار تعیین کنید.
- دفتر ثبت گردش پول و حساب بانکی مرکزی صندوق را تعیین و اطلاعرسانی نمایید.
- برای صندوق سهام در نظر بگیرید تا افراد با توجه به مبلغ وام درخواستی، سهام بخرند.
- ابتدای هر ماه، پس از جمعآوری اقساط و شارژ شدن موجودی صندوق، باتوجه به افراد جلوی صف به آنها وام بدهید.
- پس از ثبت تمامی اتفاقات مالی توسط حسابدار، یک گزارش از موجودی حساب صندوق به اعضا بدهید.
- برای تامین هزینههای جانبی، ماهیانه مبلغ کمی بعنوان کارمزد به ازای هر سهم دریافت کنید.(مثلا به ازای هر سهم ۴۰۰ هزار تومانی، دو هزار تومان)
نکتهی قابل توجه این است که بسته به درجهی صمیمی بودن خانوادههای عضو صندوق و بزرگی صندوق، قوانین و مقررات جاری در صندوق متفاوت است و مرز مشخصی برای آن نمیتوان ذکر کرد. مثلا در بعضی صندوقها هیئت مدیره وجود دارد و در بعضی دیگر نه. اما برخی از ویژگیهایی که در صندوقهای خانوادگی ممکن است وجود داشته باشد، عبارتست از:
ویژگی تمام صندوقهای خانوادگی
- حسابدار: باید فردی معتمد را انتخاب کنید که گردش مالی صندوق را ثبت کند.
- دفتر ثبت گردش پول: برای این کار هم از دفتر معین و هم از نرمافزار اکسل میتوانید استفاده کنید. وظیفهی این کار بعهدهی حسابدار است.
- حساب بانکی: برای انتقال وجه و پرداخت اقساط ماهیانه، به یک حساب بانکی نیاز دارید.
ویژگی برخی صندوقهای خانوادگی
- هیئت مدیره: در صورتی که میخواهید برای نظارت بر صندوق، مکانیزمی طراحی کنید یا اساسنامه بنویسید.
- اساسنامه: مقررات صندوق مثل تعیین نحوهی پرداخت قسط و بازپرداخت وام، نرخ کارمزد و غیره را در آن مشخص کنید.
- کارمزد: برای هزینههای جانبی مثل هزینه پذیرایی از اعضای صندوق، هر ماه مبلغ اندکی جمعآوری کنید.
- ضمانت: در صورتی که مبلغ وام بالا باشد، میتوانید یک چک (سفته) برای اطمینان از بازپرداخت وام دریافت کنید.
- ایجاد سهام صندوق: میتوانید برای وام صندوق، سهم در نظر بگیرید و مبلغ وام را متناسب با سهم خریداری شده پرداخت کنید. یعنی هر سهم، معادل دریافت مبلغ مشخصی وام است.
- بازخرید سهم: در صورتی که هر یک از اعضا مایل به خارج شدن از صندوق بود، سهام بازخرید میشود و پول سهام به وی پرداخت میگردد.
نکات مهم
- اگر میخواهید چک (یا سفته) بعنوان ضمانت دریافت کنید، حتما مبلغ آن را تعیین و از همهی افراد صندوق بدون هیچ تبعیض دریافت نمایید. پیشنهاد میشود اگر تعداد اعضای صندوق زیاد هستند حتما از آنها چک یا سفته و یا هر دو را به عنوان ضمانت دریافت کنید.
- برای واریز وجه و یا قرعهکشی، میتوانید از اپلیکیشنهای مرتبط با صندوقهای قرضالحسنه نیز استفاده کنید. برای مدیریت عملیات کارت به کارت نیز استارتاپها و اپلیکیشنهای زیادی در این زمینه وجود دارند که به فرایند مدیریت گردش وجوه به شما کمک میکنند.
- ممکن است اعضا در پرداخت اقساط تاخیر داشته باشند، بنابراین برای یک یا دو ماه گردش پول صندوق پیشبینی لازم را داشته باشید.
- تا جای ممکن از بین افراد معتمد، عضوگیری کنید و کسانی که نمیشناسید یا نسبت فامیلی دور با شما دارند، وارد صندوق نکنید.
- بهتر است یک کانال تلگرام خصوصی ایجاد کنید و اعضای کانال را به آن اضافه کنید تا اطلاعیههای مربوط به صندوق خانوادگیتان را در آن قرار دهید.
آیا ابزاری برای مدیریت صندوقهای خانوادگی وجود دارد؟
حتما موافقید که این روزها، زندگی ما با اپلیکیشها راحتتر شده است. ارتباطات آنلاین، سرگرمی، تراکنشهای مالی و… . جالب است بدانید، اپلیکیشنها برای صندوقهای خانوادگی نیز توسعه پیدا کردهاند. یکی از این اپلیکیشنها متعلق به تیم همیان است. این اپلیکیشن، امکانات مختلفی برای مدیریت اصولی صندوقها طراحی کرده است. برای دریافت اپلیکیشن همیان اینجا کلیک کنید.
مطابق جلسهای که با اعضای همیان داشتیم -به علت تازه تاسیس بودن- این استارتاپ در حال دریافت نماد اعتماد الکترونیکی و مجوزهای مربوطه است.
بانک قرضالحسنهی مهر ایران به تازگی طرحی در رابطه با صندوقهای قرضالحسنه فامیلی در نظر گرفته است. یکی از این طرحها “اندوخته خانواده مهر ایران” و دیگری “اندوخته بانوان مهر ایران” نام دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت این بانک مراجعه نمایید.
اکسل صندوق قرض الحسنه خانوادگی رایگان
در این بخش فایل اکسل صندوق خانوادگی برای شما طراحی شده است که از طریق لینک زیر میتوانید کاملا رایگان دانلود کنید. با استفاده از این فایل، میتوانید انجام قرعه کشی و حسابداری صندوق را مدیریت کنید.
میخوام قرعه کشی بزارم ۲۳بهمن شروع میکنیم خانومای گلی که تمایل دارن وتورشتن تو اینستا به ایدی من دایرکت بدن
@nail.shaghayeghh
شرایطشم بهتون میگم که خیالتون راحت باشه همون ماه اول هم باقرعه تاریخ گرفتن وجه هرکس درماه های بعدی مشخص میشه