ممکن است شما در گروه کسانی باشید که ایدهی کسبوکار دارید، مایل هستید آن را در خانه انجام دهید و با مشارکت اعضای خانه آن را پیش ببرید. باید به شما بگوییم، در صورت اجرایی شدن ایدهی شما یک فرصت مناسب برای رشد اقتصاد خانوادهتان فراهم شده است. چراکه شما به اعضای خانواده اطمینان کامل دارید، صاحب کسبوکار خود هستید و میتوانید برای رشد و درآمد شغلتان برنامهریزی کنید. خبر خوش اینکه یک راهکار برای تحقق ایدهی شما وجود دارد؛ طرح مشاغل خانگی!
افراد به دلایل مختلفی مثل مشغلههای زندگی، نبود فرصت کاری مورد انتظار، مسافت زیاد تا محل کار و غیره مایل هستند تا صاحب کسب و کار خود باشند. مطابق با پژوهش صورت گرفته توسط تیم فکرزمستون، زنان خانهدار و بازنشستگان بخش قابل توجهی از این گروه را تشکیل میدهند. جالب آنکه بسیاری از این افراد دارای مهارتهای درآمدزا هستند که پتانسیل اشتغالزایی بالا دارد؛ مثل خیاطی، نجاری، کشاورزی، طراحی سایت و غیره. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ایجاد طرح “ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی” میخواهد این گروههای جامعه را در جهت راهاندازی کسبوکار خانگی حمایت کند.
تعریف مشاغل خانگی
مطابق با تعریف، مشاغل یا کسبوکار خانگی شامل آن دسته از فعالیتهایی است که توسط عضو یا اعضا خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل میگیرد و منجر به تولید خدمت و یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی میگردد.
استانهای تحت پوشش فاز اول طرح
فاز اول این طرح در نیمهی دوم سال ۱۳۹۶ و در ۸ استان زیر در حال اجرا است.
آذربایجان غربی – چهارمحال و بختیاری – خراسان جنوبی – خراسان رضوی – خراسان شمالی – کردستان – کرمانشاه – لرستان
گروههای متقاضی
کسانی که متقاضی استفاده از تسهیلات مربوط به مشاغل خانگی هستند، باید در یکی از ۳ گروه زیر درخواست خود را اعلام کنند:
- مستقل (خود اشتغالی): کسی که میخواهد با تکیه بر ایده و مهارت خود اقدام به ایجاد کسبوکار نماید و با تولید محصول یا خدمت، درآمد کسب کند.
- تحت پوشش: کسی که مایل است بعنوان نیروی کار زیرمجموعهی یک شخص حقیقی یا حقوقی فعالیت نماید.
- پشتیبان (کارفرما): شخص حقیقی یا حقوقی که مایل است مسئولیت حمایت از تعدادی شاغل خانگی را در فرآیند تولیدی یا خدماتی اعم از آموزش، تهیه مواد اولیه، بازاریابی و غیره بعهده بگیرد.
ویژگیهای طرح حمایت از مشاغل خانگی
طرح مشاغل خانگی دارای چندین مزیت است که در ادامه به صورت تیتروار به آن اشاره خواهیم کرد.
- استعدادیابی: پس از بررسی ایده و مهارتهای متقاضیان، افراد استعدادیابی میشوند تا در مناسبترین کسبوکار فعالیت کنند و بتوانند متناسب با آن آموزش ببینند.
- آموزش رایگان: در صورتی که افراد در هر یک از مراحل فرآیند کسبوکار از اصول بازاریابی تا مهارتهای فنی نیاز به آموزش داشته باشند، با تشخیص کارگروه زیربط در قالب “برنامه اشتغال فراگیر” به ایشان خدمات آموزشی رایگان ارائه خواهد شد.
- تامین مالی ارزان: یکی از دغدغههای صاحبان ایده، تامین مالی برای شروع کسبوکار است. تسهیلات مالی مشاغل خانگی تا سقف ۲۰ میلیون تومان است و در دستهی تسهیلات قرضالحسنه با بهرهی کم قرار میگیرد. شرایط وام و نرخ بهرهی تسهیلات با توجه به تشخیص کارشناسان و با توجه به هر طرح متفاوت است. دولت بودجهی ۸۰۰ میلیارد تومانی برای اجرای فاز اول این طرح در نظر گرفته است.
- آشنایی با کارجویان و صاحبان ایدهی کسبوکار: افراد متقاضی تسهیلات مشاغل خانگی بواسطهی این طرح با سایر افراد که خواهان راهاندازی شغل خانگی هستند آشنا میشوند و ممکن است زمینهی ادامه همکاری برای ایشان فراهم گردد.
لیست مشاغل خانگی
تاکنون بیش از ۳۴۰ عنوان در لیست “مشاغل خانگی زودبازده” قرار گرفته است. نکتهی مهم آن است افراد میتوانند ایدهی کسبوکار خود را در بخش “پیشنهاد مشاغل جدید” سامانه ثبت کنند تا پس از بررسی و دارا بودن شرایط لازم، به لیست بالا اضافه شود. مشاغل خانگی بسته به نوع فعالیت در ۶ گروه جای دارد:
- صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری: ۱۷۳
- فرش دستباف و رشتههای مرتبط به صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت (مرکز ملی فرش ایران): ۱۰
- تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت (مرکز توسعه تجارت الکترونیکی): ۲۷
- امور تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی، عشایری، امور تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی: ۵۹
- تولیدی (صنعت و خدمات) سازمان آموزش فنی و حرفهای: ۲۱
- فعالیتهای فرهنگی و هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۵۰
در هر یک از گروههای بالا چندین شغل وجود دارد که میتوانید بعنوان کسب و کار خانگی از آنها ایده بگیرید، مثل گلدوزی. برای آشنایی با انواع کار در منزل، روی این لینک کلیک کنید.
معیارهای صدور مجوز برای مشاغل خانگی
رییس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی با بیان این مطلب که دولت قصد دارد تسهیلات را به سمت کسبوکارهای اشتغالزا و دارای بازار مناسب جهتدهی کند، به ۳ معیار مهم برای صدور مجوز مشاغل خانگی اشاره نمود:
- طرحهای با ظرفیت اشتغال مطلوب
- طرحهایی که در توان اجرای فرد متقاضی باشد.
- طرحهایی که قابل اتصال به بازار باشد.
فرآیند ثبت نام و صدور مجوز
برای ثبت نام در طرح مشاغل خانگی و استفاده از تسهیلات آن بایستی به سایت معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال مراجعه و فرم الکترونیکی مربوطه را تکمیل نمایید. به گفتهی رییس دبیرخانه، فرآیند صدور مجوز برای رشتهها و فعالیتهای معمولی که از سوی متقاضیان ارائه میشود حدود ۳ هفته تا یکماه زمان میبرد اما برخی از طرحها مانند مشاغل مربوط به تولید مواد غذایی، طراحی پوشاک یا مشاغل مشابه که نیازمند تاییدیههای بهداشتی و ملاحظات دستگاههای مربوطه هستند، جزو رشتههای ستارهدار محسوب میشوند که فرایند مجوز این طرحها ممکن است زمانبر باشد.
در ادامه فرآیند ثبت نام برای مشاغل خانگی را بررسی میکنیم:
- مراجعه به سایت طرح ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی
- ثبت نام و تکمیل فرم الکترونیکی به عنوان: متقاضی مستقل، تحت پوشش و یا پشتیبان
- دریافت کد رهگیری
- پیگیری طرح از طریق سامانه
فرم ویژه متقاضیان انجام فعالیت در حوزه مشاغل خانگی
در اینجا بخشهای مختلف فرم ثبت نام متقاضی مستقل را بررسی میکنیم. صفحهی اول این فرم از ۱۳ بخش تشکیل شده است که عبارتند از:
مشخصات فردی – مشخصات محل سکونت – وضعیت ایثارگری – نحوه انجام کار – وضعیت جسمانی – تحصیلات – وضعیت محل سکونت – اشتغال (بیمه) – شغل مورد تقاضا – مهارت – کارآفرینی – مجوز فعالیت – تحت پوشش نهادها