داستان برنامهریزی، داستان گرفتن ماهی از آب است و هیچ وقت برای پرداختن به آن دیر نیست. اگر به تازگی حقوق و یا درآمدتان را دریافت کردهاید، فرصت را از دست ندهید، فرصت برنامهریزی برای جیبتان! این مقاله برای آنان که قصد دارند از امروز در مسیر زندگیشان حساب شده تر عمل کنند، مفید است. با ما همراه شوید.
قدم اول را محکم بردارید؛ هدف گذاری کنید
نخستین گام برای برنامهریزی مالی، لیست کردن اهداف زندگیتان است. اهداف کوتاه مدت (برای ۵ سال آینده) میتواند ازدواج، خرید ماشین، سفر و خرید جهیزیه باشد. پس از آن، نوبت به اهداف میان مدت می رسد، مثل خرید خانه و تحصیل فرزندان و سرانجام، اهداف بلندمدت شما مانند بازنشستگی و بیمه تامین آتیه فرزندان.
برنامه ریزی مالی
در این مرحله، شما میدانید چه اهدافی پیش رو دارید. پس، از همین ماه شروع به پس انداز کنید! به یاد داشته باشید، قبل از خرج کردن برای امور روزانه، برای اهدافتان پس انداز کنید. چون این اهداف شما هستند که آیندهی شما را میسازند.
اکنون که اهدافتان را دستهبندی کردید، هزینهی تحقق هر هدف را برآورد کنید. سپس با توجه به درآمدتان محاسبه کنید که هر ماه چه مقدار باید پس انداز کنید تا مطابق با برنامه ریزی تان به هدف خود برسید. بدین ترتیب شما یک تصویر روشن از مسیر مالی خود دارید و میتوانید اهدافتان را مدیریت کنید.
از همین حالا شروع کنید!
جوان ترها نسبت به میانسال ها زمان بیشتری برای رسیدن به اهدافشان دارند. پس، از همین حالا خرجهای اضافی خود را بشناسید، عادت پس انداز را به فرهنگ پس انداز تبدیل کنید و پول خود را بین کارهای ضروری بودجهبندی کنید. به قدرت پس انداز ایمان بیاورید.
بیایید یک حساب سر انگشتی بکنیم. فرض کنیم شما ۲۵ سال دارید، انسان ریسکپذیری نیستید و میخواهید در ماه تنها ۵۰۰ هزار تومان در بانک پس انداز کنید (چندین گزینه برای سرمایهگذاری وجود دارد که در مقالههای آتی به شما معرفی خواهیم کرد). متوسط نرخ سود اسمی طی ۵ سال آینده را ۱۵ درصد و نرخ تورم را هم ۱۲ درصد فرض کنیم. میخواهیم ببینیم شما طی ۵ سال آینده چه میزان پس انداز دارید. در واقع چون سود روی سود شما میاید، نرخ سود موثر برای سپردهی شما حدود ۱۶٫۱۸ درصد است.
نتیجهی پس انداز شما مشخص شد. شما پس از ۶۰ ماه پس انداز، معادل ۴۶ میلیون تومان پول خواهید داشت و این یعنی قدرت پس انداز!
نیم نگاهی هم به سرمایهگذاری داشته باشید
تجربهی سرمایهگذاری میتواند بسیار آموزنده و شیرین باشد (در خصوص زمینههای سرمایهگذاری در ایران و مبانی سرمایهگذاری، فکر زمستون ایده های زیادی به شما خواهد داد). ما در این مقاله، قدرت سرمایهگذاری را با مثال پس انداز در بانک بررسی کردیم. اما گزینههای دیگری هم برای افزایش سرمایهی شما وجود دارد، مثل اوراق مشارکت، بورس، بیمه. بیایید این مساله را با یک مثال روشن کنیم. فرض کنید شما برای خرید جهیزیه نیاز به پس اندازماهانه ۶۰۰ هزار تومان دارید و این مبلغ برای شما زیاد است. پس باید پس انداز خود را در جایی سرمایهگذاری کنید که متناسب با ریسک پذیری شما باشد و بتواند کمبود سرمایه شما را با بازده مناسب جبران کند.
به یاد داشته باشید: بازده بالاتر، ریسک پذیری بالاتر میخواهد!
در این مقاله سعی کردیم مسیر برنامهریزی مالی را باهم طی کنیم و اهمیت پسانداز را شرح دهیم. از همین حالا برنامهریزی مالی را شروع کنید و به فرزندان خود هم آموزش دهید.